Θηλασμός

 
 

Ο θηλασμός αποτελεί μια σημαντική διαδικασία μετά τον τοκετό. Πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού και έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Ειδικότερα, το μητρικό γάλα των πρώτων 20 ημερών (πρωτόγαλα) είναι πλούσιο σε αντισώματα και βοηθάει σημαντικά το νεογνό, το οποίο στο διάστημα αυτό δεν είναι ικανό να παράγει τα δικά του αντισώματα σε επαρκείς ποσότητες. Το μητρικό γάλα των πρώτων δυο ημερών είναι αρκετά αραιό, αφού το μητρικό στήθος δεν είναι ικανό να παράγει αρκετές ποσότητες. Όμως οι μαλάξεις που ασκεί το νεογνό με τη διαδικασία του θηλασμού διεγείρει το ενδοκρινολογικό σύστημα της μητέρας στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων γάλακτος.

Η διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος, εφόσον η μητέρα τρέφεται σωστά, είναι πλούσια και το νεογνό δε χρειάζεται την παράλληλη χορήγηση γάλακτος του εμπορίου. Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει την πιθανότητα στο μέλλον για παιδική παχυσαρκία.

Επίσης γυναίκες που θηλάζουν ελαττώνουν τις πιθανότητες που μπορεί να έχουν για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Πολλές φορές η διαδικασία του θηλασμού μπορεί να είναι μια κουραστική και επίπονη διαδικασία, όμως είναι κάτι που αξίζει τον κόπο μια μητέρα να προσπαθήσει, όσο περισσότερο μπορεί, με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες.

Η περίοδος του θηλασμού πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τις ανάγκες και τις αντιξοότητες που μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίζει (προβλήματα υγείας, εργασιακή απασχόληση κ.α.). Δεν υπάρχουν σαφή όρια για τη διάρκεια του θηλασμού και δεν αποτελεί ο θηλασμός έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στις μητέρες ως προς το ποιά μητέρα θήλασε περισσότερο ή λιγότερο. Συμβουλευθείτε το Μαιευτήρα σας και είναι σίγουρο ότι η τελική απόφαση θα είναι της μητέρας.

Το μόνο απόλυτο σημείο είναι ότι μια μητέρα πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της λοχείας.