Λοχεία

 
 

Λοχεία ονομάζεται η περίοδος ανάρρωσης μια γυναίκας μετά τον τοκετό, φυσιολογικό ή Καισαρική τομή, και διαρκεί 40 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή το σώμα και οι ορμόνες της γυναίκας επιστρέφουν στην κατάσταση πριν αυτή μείνει έγκυος. Ο θηλασμός και η αλλαγή του τρόπου ζωής, με τον ερχομό μιας “νέας ζωής” στο σπίτι, και κάποιες διατροφικές καταχρήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανώς να επιβραδύνουν τη διαδικασία, όμως θεωρητικά η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει σε οποιαδήποτε διαδικασία μετά το τέλος αυτής της περιόδου.

Η σωστή και θερμιδομετρημένη διατροφή και η ήπια άσκηση πρέπει να αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητας της γυναίκας στη λοχεία.

Η παρουσία κολπικών εκκριμάτων (λόχεια) που προέρχονται απο την κοιλότητα της μήτρας παρατηρούνται κυρίως τις δύο πρώτες εβδομάδες και μειώνονται σταδιακά. Βέβαια εάν παρατηρήσετε διαφορά στην οσμή ή στο χρώμα και την υφή  των λοχείων επισκεφθείτε το Μαιευτήρα σας για να αποκλειστεί η πιθανότητα ενδομήτριας φλεγμονής.

Επισκεφθείτε το Μαιευτήρας σας για επανέλεγχο, υπερηχογραφικό έλεγχο και τεστ Παπανικολάου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.