Διατροφή

 
 

Η σωστή διατροφή μετά τον τοκετό είναι απαραίτητη τόσο για τη σωστή υγεία της μητέρας όσο και του νεογνού. Φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες. Σύμφωνα με την οδηγία για “5 χρώματα κάθε μέρα”, πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση φρούτα και λαχανικά πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Έτσι μπορούν να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες σε όλες τις βασικές βιταμίνες.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πλούσια σε σίδηρο, απαραίτητος για τη δυναμική αποκατάσταση του αιματοκρίτη της μητέρας.

Η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών ενισχύει τα αποθέματα ασβεστίου, απαραίτητο για την παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ουσίες που βρίσκονται μέσα στις τροφές, όπως τα καρυκεύματα μπορεί να περάσουν αυτούσιες στο μητρικό γάλα και τελικά στο πεπτικό σύστημα του νεογνού προκαλώντας γαστρεντερικές διαταραχές.

Κατά τη διάρκεια της λοχείας συνιστάται να μην ακολουθούνται εξαντλητικές δίαιτες ή εάν υπάρχει ανάγκη για ελάττωση του σωματικού βάρους το διαιτολόγιο που θα ακολουθηθεί πρέπει να περιέχει σημαντικές ποσότητες τροφών πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.